Een interface of integratie tussen applicaties betekent dat twee of meer softwareprogramma’s of systemen op een gecoördineerde manier samenwerken om gegevens of functionaliteiten uit te wisselen. Ze zorgen ervoor dat de applicaties met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen delen, zonder dat de gebruiker handmatig gegevens hoeft over te zetten van het ene systeem naar het andere.
In deze blog leg ik uit wat de verschillen zijn, wat deze concepten precies inhouden en een oplossingsrichting die in de eCommerce wereld ingezet kan worden.
1. Interface
Een interface tussen applicaties verwijst naar het contactpunt of de verbindingslaag waarmee twee systemen met elkaar communiceren. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd:
- User Interface (UI): De manier waarop een gebruiker met een applicatie communiceert. Bij een koppeling tussen systemen kan dit betekenen dat één systeem een interface biedt waarin de gebruiker ook informatie van het andere systeem kan inzien of gebruiken.
- Application Programming Interface (API): Dit is een set regels en protocollen waarmee softwarecomponenten met elkaar kunnen praten. API’s zijn veelgebruikte manieren om een interface te creëren tussen verschillende systemen, omdat ze specifieke functies van de ene applicatie beschikbaar maken voor de andere zonder dat de onderliggende code wordt gedeeld.
Voorbeeld van een API-interface: Een webshop die de betaalmogelijkheden van een externe betalingsdienst (zoals PayPal) integreert via een API. De API zorgt ervoor dat de webshop kan communiceren met PayPal om betalingen te verwerken.
Oplossing voor interfaces in Business Central
In Business Central weet iedere gebruiker dat koppelen met een ander systeem middels bestaande apps mogelijk is, maar staat jouw webshop software er niet tussen met een standaard API, dan is er een andere oplossing mogelijk!
De app van ConnectIt van Idyn kan in iedere BC omgeving geinstalleerd worden. Met deze app is interfacen middels (S)FTP mogelijk om op die manier via de import en export functie bestanden in de formaten Json, XML, CSV, Fixed Width, and Excel te importeren en exporteren. Op die manier zet je het eenvoudig in om Bol.com orders te importeren, webshop orders, exporteren en importeren van product informatie etc. Je kunt taken automatisch laten draaien en verbinden via webservices.
Wil je meer weten of een demo, maak dan een online afspraak.
2. Integratie
Een integratie gaat een stap verder. Dit betekent dat twee applicaties naadloos samenwerken door gegevens en processen automatisch te synchroniseren of uit te wisselen. Dit kan op de achtergrond gebeuren, zonder tussenkomst van de gebruiker. Er zijn verschillende vormen van integratie:
- Gegevensintegratie: Gegevens worden automatisch tussen systemen gesynchroniseerd. Bijvoorbeeld klantinformatie uit een CRM-systeem wordt automatisch naar een factureringssysteem gestuurd.
- Procesintegratie: Processen worden geautomatiseerd over meerdere systemen heen. Bijvoorbeeld een nieuw verkooporder dat in een ERP-systeem wordt aangemaakt, leidt automatisch tot een verzendingstrigger in een logistiek systeem.
eCommerce integratie oplossingen in Business Central
Voorbeelden van geintegreerde oplossingen in Business Central zijn Shopify en Sana Commerce. Zoals bijna iedere BC gebruiker wel weet, zit er een standaard connectie in BC met Shopify, deze wordt direct meegeleverd en is eenvoudig te installeren en te verbinden met de Shopify store. Een andere oplossing die in de B2B eCommerce wereld veel ingezet wordt, is Sana Commerce. Deze is als app te installeren en kan daarna met de webshop verbonden worden. Sana maakt gebruik van de geavanceerde business rules in BC, waardoor B2B klanten een naadloze ervaring hebben met uw bedrijf.
Wil je meer weten of een demo, maak dan een online afspraak.
Tot slot: Verschillen tussen Interface en Integratie
- Interface: Richt zich op de manier waarop applicaties communiceren of gegevens uitwisselen, vaak met een directe koppeling zoals via een API.
- Integratie: Gaat over de samenwerking tussen applicaties op een meer diepgaande manier, waarbij vaak processen en gegevens tussen applicaties automatisch worden gecombineerd en verwerkt.
In de context van bedrijfssoftware of webapplicaties zijn interfaces en integraties essentieel voor een efficiënte workflow en om informatie in verschillende systemen consistent en up-to-date te houden.
Hulp nodig om een geschikte oplossing te vinden?